Nyheter


Julklappar på väg…

Tack alla ni som varit med och samlat in julgåvor.

Det behövs inte mycket fantasi för att se framför oss hur barnens ögon kommer tindra.

Den 18 december anländer trailern till Riga i Lettland och 19, 20 december till Kaunas och Jubarkas i Litauen.

Vaggans nyhetsbrev hösten 2019

Nu är utbildningen snart igång!

Som vi berättade om i vårens nyhetsbrev genomför Vaggan den största utbildningssatsningen i stiftelsens historia och vi är nu på god väg! Efter Ann-Christin Eliassons, arbetsterapeut och professor inom barnhabilitering, och Birgit Rösblads, sjukgymnast samt professor och senior rådgivare vid svenska sjukgymnastförbundet, besök i Litauen samt Lovisa Verners, logoped och hjälpmedelskonsulent i Region Örebro, besök i Lettland under våren har de nu satt ihop ett första utbildningsförslag som presenteras för styrelsen inom kort.

Själva utbildningarna planeras att starta till våren.


Nu kan Raivo uppleva mer!

Raivo, en 21-årig lettisk kille, kan äntligen förflytta sig till olika ställen sedan han fått en anpassningsbar rullstol från Vaggans hjälpmedelscentral, SPP. Raivos tidigare rullstol, som han fått av staten, kunde inte anpassas efter hans specifika behov. Bland annat kan han nu ta sig till dagcentret ”We for our Children” där han kan få en mängd olika behandlingar.


På kryssning med ICA-kuriren

I oktober var Charlotte Ohlson Bresciani från Vaggan med på ICA-kurirens läsarkryssning till Åland för att föreläsa om Vaggan. Det blev många fina möten mellan månadsgivare och Charlotte. Bland annat berättade två kvinnor hur de tillsammans med några väninnor träffas en gång i månaden för att fika och swisha pengar till Vaggan. Under hösten samlar de även in skor och julklappar inför den kommande vintern och julen. Fantastiskt att höra hur man engagerar sig runt om i landet.


Dags för julklappar

Vi på Vaggan har börjat planera för årets stora julklappsinsamling. Vi kommer bland annat få julklappar från Winn Hotell i Haninge och även göra en insamling i Nynäshamns köpcentrum Sjötelegrafen som blev en stor succé förra året.


Ett stort tack till er alla för era ovärderliga bidrag till Vaggan!

Vaggans nyhetsbrev våren 2019

Vaggans största utbildningssatsning!

Vaggan har en stor utbildningssatsning under uppbyggnad, den största i stiftelsens 17-åriga historia, i vilken ett starkt team av specialister ingår.

Birgit Rösblad, sjukgymnast samt professor och senior rådgivare vid svenska sjukgymnastförbundet. Birgit har lång erfarenhet av barnhabilitering och hon har även givit ut en bok inom ämnet.

Ann-Christin Eliasson, arbetsterapeut och professor inom barnhabilitering samt forskare inom neuropediatrik på avdelningen för kvinnor och barns hälsa på Karolinska Institutet.

Lovisa Verner, logoped och hjälpmedelskonsulent i Region Örebro.

Åse Proder, barnlogoped som arbetar på en logopedavdelning i Alingsås.

Våra fysio- och arbetsterapeuter, Birgit och Ann-Christin, har nyss varit på besök i Litauen för ett första möte med personal på habiliteringscentret för att planera kommande utbildning ihop med dem.


5-års jubileum!

Den 21 maj är det fem år sedan Vaggan startade en liten hjälpmedelscentral i Riga. I första hand för att täcka behovet hos de fyra barnhemmen i Riga. Ryktet spred sig snabbt över Lettland att man kunde få hjälpmedel gratis hos oss!

Idag, fem år senare, täcker vi en stor del av Lettlands behov av hjälpmedel. Från att bara vara inriktade på barn täcker vi även en del ålderdomshem och deras behov. Detta har varit möjligt tack vare de svenska hjälpmedelscentralerna som skänker de hjälpmedel vi behöver. Ända sedan starten har Vaggan stått för löner, utbildning och drift av hjälpmedelscentralen. Efter diskussioner med de sociala myndigheterna i Riga är målet att vår hjälpmedelscentral ska bli en del av den statliga hjälpmedelscentralen. Landets problem är att man bara har råd att täcka 25 % av behovet. En stor del av resten täcker vi.

Detta hade inte varit möjligt utan alla stöd från privatpersoner, företag och våra sponsorer genom åren. Tack!


Som en Saga

Från butiken Som en Saga har Vaggan under många år fått kläder och leksaker som inte sålts. I december upphörde verksamheten och Vaggan fick allt som var kvar, med ett uppskattat värde av 400.000 kr. Största delen fraktades till Jurbarkas, där Vaggan genom Audrone Minikeviciene har kunnat nå ut direkt till behövande familjer.

Ett stort och varmt TACK till butiksägaren
av ”Som en Saga” Mette Swing.

En manlig volontär håller en låda med leksaker.


Gåvor för nästan 3 miljoner kronor till barnhemmen

Under 2018 skickade Vaggan hjälpmedel, hygienartiklar, kläder, leksaker och mycket annat till ett värde av 2 970 000 kr till barnhemmen i Lettland och Litauen!

27 lastbilar med bra grejer!

Det skickas mycket saker till Baltikum i Vaggans namn, det kan vi lova!

Under 2018 skickade vi hjälpmedel, hygienartiklar, kläder, skor och mycket annat till ett värde av 2.970.000! Allt detta för 0 kr! Vi är så stolta och evigt tacksamma mot alla företag och privatpersoner som skänkt nödvändiga saker till barnen i Lettland och Litauen.