Nyheter


Julklappar till Kaunas och Riga på väg!

Tack vare personalen på Microsoft, Hewlett Packard, Talentum med flera företag får alla barn på de barnhem vi jobbar med i Litauen och Lettland julklappar även i år. Bilder från julklappsutdelningen finns här efter nyår!

dscf1030(1).JPG(1).jpg

Sjukgymnaster från Riga på besök i Berlin

We are three physiotherapists from the State Social care center Riga in Latvia Zane Udre, Ieva Blodone, and Evita Dubinina. Every day we work with handicapped and non-handicapped children who live there.

From 26 – 29 November 2012. sponsored by VAGGAN we visited center for children development Pikler Gesellschaft e.V. and physiotherapy praxis of Anja Werner Beweggrunde in Berlin for an exchange of experiences and the improvement of professional skills. In both – center and praxis, different methods are used to support psychomotor development of children. During our workshop we could visit many therapeutic settings and treatments for handicapped and non-handicapped kids.

Main methods we could learn (Hengstenberg, Pikler approach) are tailored to a definite rehabilitation purpose, and at the same time encourage children’s self-esteem and self-trust, so important qualities for the kids who should grow up in institutions. We got many practical ideas we will implement in our daily work here.

Thank you for the possibility!

foto 1(1).JPG(1).jpg

 foto2(1).JPG(1).jpg

Clowner gör succe på barnhemmet i Riga

Clowngruppen Saga från Malmö gjorde stor succé under sin vistelse på barnhemmet i Riga.

Det var första gången barnen här mötte clowner.

Färgterapi steg 3 genomfört i Riga

Under oktober genomfördes tredje steget av färgterapiutbildningen i Riga. Som ett delprojekt startar Vaggan i nära samarbete med ColaArt AB en färgterapiutbildning i hela Baltikum. Nästa steg blir att komma igång i Lithauen. Läs mer om projektet här.

 

Stopp för barnkläder

På grund av att vi fått problem med lagerutrymme måste vi tills vidare tacka nej till barnkläder. Vi hoppas att problemet skall vara löst i början av nästa år.

 

Lilla Anna och Långa farbrorn

Under oktober månad hade Vaggan ett samarbete med Citycon som äger flera stora köpcenter i Stockholm samt Göteborg och Umeå. Nordisk Film skänkte över 2000 biljetter till en förhandsvisning av den nya filmen Lilla Anna och Långa farbrorn. Dessutom stod de för kostnaden för en biograf.

Vaggans uppgift var att sälja biobiljetter, till halva priset, till så många barnfamiljer som möjligt. Målgruppen var barn i åldern 2 till 7 år. Bilderna visar aktiviter från de köpcentra i Stockholm där vi var. Biljettpengarna gick oavkortat till Vaggan och dessutom fick vi ut ett stort antal informationsfoldrar till besökare i köpcentret.

Vi vill framföra ett stort tack till Citycon, Nordisk Film och SF! Tack för er insats för de handikappade barnen i Baltikum!

Unikt samarbete mellan Vaggan, Nordisk Film och Citycon AB

Snart kan du göra en god handling på ett köpcentrum nära dig genom att köpa biljetter till förhandsvisningen av Lilla Anna och Långa Farbrorn till halva priset (30 kr). Biljettintäkterna går oavkortat till Vaggans habiliteringscenter för handikappade barn i Litauen och Lettland. På plats finns även Vaggan som berättar om sitt arbete i Baltikum. På köpcentrumen kommer dessutom en bygghörna att finnas där de små kan pyssla, bygga och ha roligt med oss en stund.

Tack för att ni hjälper till att bygga en bättre framtid för Vaggans barn.

Lilla Anna och Långa Farbrorn har biopremiär 26 oktober, du får dock se den före alla andra – redan den 13 eller 14 oktober på Biografen Park, Sturegatan 18.

Här kan du bygga och köpa biljetter:

Jakobsbergs Centrum: lör 29 sept, kl 11-15

Högdalen Centrum: ons 3 okt, kl 14-18

Tumba Centrum: lör 6 okt, kl 11-15

Åkersberga Centrum: sön 7 okt, kl 12-16

Liljeholmens Centrum 11 och 12 okt, kl 12-16  

Insamlingen är ett samarbete mellan Vaggan, Citycon och Nordisk Film.

Några platser kvar på resan till Vaggans barnhem i Litauen och Lettland!


      FÖLJ MED OCH SE VAD DU BIDRAR TILL – RESA TILL SJÄLVKOSTNADSPRIS TILL 
                                VAGGANS BARNHEM I KAUNAS OCH RIGA

Varje år ordnar vi en resa för våra sponsorer och givare så att de skall få en möjlighet att på plats se vart deras bidrag hamnar. Årets resa går den 20 september med hemkomst den 22. Alltså torsdag till lördag.

RESPLAN

20 september

Avresa den 20/9 08.25 från Stockholm / Skavsta

Ankomst Kaunas 10.40 transfer till barnhemmet Lopselis

12.30 Lunch

14.40 Transfer till Hotel Amberton Cosy ***+

18.00 Guidad promenade I Kaunas som avslutas med middag.

21 september

08.30 avresa från Kaunas mot Riga med buss.

10.30 Stopp i Siauliai med besök på Hill of Crosses

11.30 Lunch

14.30 Ankomst till barnhemmet Plavnieki för rundvandring

17.30 Transfer till Hotel Konventa Seta ***+

19.00 Middag på egen hand

22 september

10.30 Guidad promenad i Riga med svensktalande guide. Avslutas med lunch på Lido Vermanitis.

14.00 Transfer till Rigas flygplats.

14.45 avgång Riga

14.50 Ankomst Stockholm/ Skavsta

I priset ingår:

– 2 nätter i delat dubbelrum inkl. frukost

– Alla transfers

– Guidad promenad i Kaunas

– Guidad promenad i Riga

– Lunch och middag i Kaunas

– Lunch i Riga den 22 september

I priset ingår inte:

– Lunch i Siauliai

– Middag i Riga.


             PRIS 3.400:- / PERSON SISTA ANMÄLNINGSDAG DEN 17 AUGUSTI

RESERVATION:

Antalet platser är begränsat. Först till kvarn gäller! Priset på flyg kan variera beroende på tillgänglighet.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar utanför vår kontroll, såsom valuta och tidtabellförändringar samt händelser av Force Majeur Karaktär. Vi reserverar oss också för eventuell mellanförsäljning fram till dess att bokningen är bekräftad

Ny last till Riga

Återigen har en lastbil kommit till barnhemmet i Riga! Tur att man har en stark styrka som kan lasta av.

anna-002-riga(1).jpg

anna-004-riga(1).jpg

anna-001-riga(1).jpg

Första steget för hjälpmedelscentral i Riga

studiebesök från riga på hjälpmedel stockholm(1).JPG

 

Sista veckan i maj besökte tre arbetaterapeuter Hjälpmedel Stockholm för att lära sig hur vi hanterar hjälpmedel i Sverige. Detta är det första steget för att bygga upp en hjälpmedelscentral i Riga. Idag är väntetiden på ett hjälpmedel ett till två år om man överhuvudtaget får något. Uppbyggnaden av denna hjälpmedelscentral är ett väldigt stort projekt. Målet är att det skall finnas lager, verkstad och anpassnings rum.

Nu målas det för fullt!

I början på månaden genomfördes steg två i färgterapiutbildningen. Totalt deltog 23 personer. Tack vare Colart AB har barnen i det närmaste obegränsad tillgång till konstnärsmaterial. Och de målar för fullt. Nytt för i år är att en del tavlor är målade på canvas. Dessa kommer också att säljas på hemsidan. Priset är 1000:-/st plus frakt. För att komma till konstvärken Klicka här!

Frisk luft med Frilufts Förskolorna

För en tid sedan besökte en stor grupp från Frilufts Förskolorna Riga och vårt barnhem där.

Ett problem på de flesta barnhem i Baltikum är att barnen kommer ut alldeles för lite samt att personalen inte har utbildning i vilka utomhusaktiviteter man kan arbeta med.

Frilufts Förskolorna har sagt sig vara villiga att ta emot personal från barnhemmet för utbildning. Vi ser fram emot att barnen skall få tillbringa mycket mera tid ute i den friska luften.

Konstvärk nu på T-shirts

Andrea Gruvmalm som är klädesdesigner, med företaget Andrea G Design, besökte barnhemmet Lopselis och blev så fascinerad av de konstverk som de handikappade barnen där målade att hon villa bidra på något sätt. Det resulterade i de helt unika t-tröjor som vi säljer här på vår hemsida. Klicka här för att titta och beställa din tröja. Du kan också läsa en intervju med Andrea.

Tennisspelaren Magnus Norman stödjer Vaggan

magnus-norman-sm(2).jpgSedan januari 2010 bedriver jag tillsammans med Nicklas Kulti och Mikael Tillström ett tennisprojekt i Lettland. Inblicken i det lettiska samhället har lärt mig att barn med funktionshinder har det mycket svårt. Behovet av utbildning och hjälpmedel är i det närmaste obegränsat. Därför har jag valt att stödja Insamlingsstiftelsen Vaggan som har mål att förbättra habiliteringen av barn med funktionshinder i vart och ett av de Baltiska länderna. Hjälp till du också!

Magnus Norman

Nya behovslistor

På hemsidan finns nu nya behovslistor. Ibland får vi saker som vi själva behöver. I de fallen hjälper Vaggan även barnsjukhuset i Riga och ett stort barn och vuxensjukhus i Jonava i Litauen mot att de står för fraktkostnaderna. Inga Vaggan pengar går alltså till detta. Om du har något att skänka kontakta oss på info@vaggan.se Om du har en kontakt som du tror kan hjälpa Vaggan så tar vi gärna emot den!

Samarbete med Myperfectbaby

 Vaggan har inlett ett samarbete med myperfectbaby när det gäller överföring av kunskap om barn med Downs syndrom till föräldrar och personal i Lettland och Litauen. Läs mer om dem på www.myperfectbaby.se

Fortsättning av färgterapiutbildningen i Riga

 Steg 2 av färgterapiutbildningen kommer att genomföras den 20 april i Riga med ett 20 tal deltagare. Som vanligt leds utbildningen av Lars Borenius. Några av tavlorna som görs kommer att finnas till försäljning på Vaggan hemsida i slutet på april.

 

Första föräldrargrupps mötet

Ett av Vaggans mål är att bilda föräldrar grupper där alla har barn med samma problem. Under 2011 startades flera sådana grupper och dessa har fått utbildning av specialister inom respektive område.

Förra veckan träffades föräldrar gruppen för barn med Downs syndrom på Lopselis. Medan föräldrarna diskuterade sina olika problem togs barnen om hand av barnhemmets personal. Föräldrarna var mycket tacksamma över att gratis få tillgång till en trygg mötesplats där dom kunde träffas och veta att barnen blev väl omhändertagna. Vi kände också en stor glädje att kunna erbjuda denna möjlighet säger personalen på Lopselis.  Under 2012 kommer flera grupper att utbildas och ha möten på Lopselis.

Stor julklappsutdelning på barnhemmen i Kaunas och Riga

Tack vare samarbetet med Disney, samt att andra företag som HP, Sanofi med flera bidrog med julklappar blev det en fantastisk jul för barnen på Vaggans barnhem.

Men inte bara för dem. Tack vare den stora mängden klappar fick vi också möjlighet att dela ut klappar på ett barnsjukhus i respektive stad. Ett stort tack till er alla som bidrog!

Färgterapikursen i Riga

Den första färgterapikursen hölls i Riga före jul. Intresset var stort och steg två är planerat nu till våren.

fargterapikurs_riga_1(1).jpg

fargterapikurs_riga_2(1).jpg

fargterapiskurs_riga_3(1).jpg

fargterapikurs_riga-4(1).jpg