Nyheter


Hjälpmedelscentralen i Riga 10 år

Tiden går fort!

Idag firar hjälpmedelscentralen i Riga 10 år!

De tre personer som är grundarna har med hjälp av Vaggan åstadkommit underverk för barn och vuxna med funktionsnedsättningar i Lettland.

Idag täcker hjälpmedelscentralen ca 70% av Lettlands behov av hjälpmedel. Detta har bidragit till att många barn som tidigare varit på barnhem har kunnat flytta hem till sina biologiska föräldrar eller till olika fosterfamiljer. Så många har kunnat göra detta att man kunnat avveckla en del av barnhemmen vilket är ett av Vaggans Mål!

Stort tack till alla våra givare och sponsorer som gör detta möjligt!

Dagen firades bland annat med ballonger och ett fint Diplom som hamnade direkt på väggen!

En förfrågan som gick rakt in i hjärtat

Hjälpmedelscentralen i Riga fick en förfrågan… Berättelser som går rakt in i hjärtat tillhör vardagen och det är klart att vi försöker hjälpa.

Lille Kàrlis behövde omedelbar hjälp med en sittvagn och en säng. Hjälpmedelscentralen kontaktade Vaggan som i sin tur frågade  runt bland våra kontakter och hittade det som lille Kàrlis så väl behövde.

Här kommer några tacksamma rader från Kàrlis mamma:

Hälsningar från Lettland! Jag är Agnese, mamma till Kārlis och hans syskon, två äldre bröder och en syster. Kàris är 4 år och har epilepsi från födseln. Under en lång tid har våra läkare varit oroliga för att det kunde finnas någon genetisk bakgrund till min sons sjukdom, eftersom terapin inte fungerade för honom som förväntat. Förra året, efter några genetiska tester, får vi diagnosen AP4B1, en mycket ovanlig genstörning, recessiv spastisk paraplegi SPG47.

Kārlis kan inte gå, prata och göra aktiviteter som barn brukar kunna i hans ålder, men jag har lagt ner mycket jobb för att lära honom krypa, leka och kommunicera för att visa sina behov och känslor.

Efter att vi fått diagnosen lämnade pappan till Kàrlis och vår familj, utan det hem som vi byggt åt oss och våra barn, som var anpassat för Kàrlis. Nu tar jag hand om barnen på egen hand.

Den dagliga omvårdnaden om Kàrlis inkluderar resor med bil för audionom, sjukgymnastik och ergoterapi. Utan Pixi barnvagnen som vi fått kunde vi inte åka hemifrån, inte ens bara ta en promenad runt huset för att njuta av naturen och sova gott utomhus. Min lilla solstråle är ett leende, kommunicerande och positivt barn som ger glädje till vår familj! Därför vill jag säga mitt uppriktiga tack!

Med vänligaste hälsningar, Agnese Grinberga

Elrullstol – bästa hjälpen för Jaroslavs mamma

Det här är Jaroslav. Han är 31 år gammal och har en CP-skada. Han har sedan tidigare fått hjälpmedel från Hjälpmedelscentralen men idag fick han elrullstolen Permobil C500 med assistentkontroll.

Lettlands regering vägrar ge honom en elektrisk rullstol eftersom han har vissa färdigheter även om de är mycket begränsade.

Elrullstolen blir till stor hjälp för hans mamma. Med denna extra hjälp kan hon skjuta på utan svårigheter.

Hjälp för stora och små

Ännu en hjälpsändning på väg. Stor hjälp för både stora och små. Inte minst kompletterat med ett stort lass blöjor som kommit Vaggan tillgodo.

🙏 En tacksam soldat

Ett stort tack från en soldat som får rehab i Litauen och en rullstol från Hjälpmedelscentralen.

Litauen tar emot många sårade från Ukraina och vi är tacksamma för all hjälp som Vaggan kan ge via Hjälpmedelscentralen. Tack vare alla gåvor från Sverige får många soldater hjälp när de behöver den som bäst.

Rullstol på ambassadbesök

Den svenska ambassaden i Riga behövde låna en rullstol med kort varsel och Hjälpmedelscentralen i Riga fick en förfrågan. Självklart ville de hjälpa! En rullstol lånades ut.

Rullstolen skickades tillbaka med ett minst sagt GOTT tack för lånet!

 

Vaggans hjälpmedel på väg till fronten i Ukraina

Ytterligare en transport från vår hjälpmedelscentral i Riga till militärsjukhuset i Kiev för vidare transport till fronten!

Tack till er som skänker begagnade och nya hjälpmedel till Vaggan! Hjälpen är ovärderlig! 🙏

Stockholmsbesök från Hjälpmedelscentralen i Riga

I april fick vi besök av våra medarbetare på Vaggans hjälpmedelscentral (SPP) i Riga. Det var Toms och Modris som kom hit på ett utbildningsbesök hos Hjälpmedel Stockholm.

“ Vi fick en inblick hur service av tekniska hjälpmedel tillhandahålls i Sverige. Vi lärde oss arbetsstrukturen och vilket ansvar de olika specialisterna har som är involverade i hanteringen av en kund. Att delta i kundutvärdering och individuell anpassning var mycket lärorikt och kommer att utveckla vår organisation i Riga.

Stort tack till Vaggan, men framför allt till ledningen och alla de människor vi mötte på Hjälpmedel Stockholm, för att ni delar med er av så viktig kunskap.”

Toms Berants, arbetsterapeut SPP Riga
Modris, tekniker SPP Riga

Vaggan rullar för de små

Våren är här och det är högsäsong för nyfödda bebisar. För oss här i Sverige är det självklart att kunna köpa en barnvagn och barnsäng och andra tillbehör som våra små behöver men så är det inte för alla.

Tack vare en generös givare har vi fått möjlighet att hjälpa många familjer som behöver en vagn, säng eller annat som småttingar behöver.

Så här säger familjen Strucki som bor och arbetar i den lilla lettiska staden Alūksne och väntar sitt fjärde barn. Familjen är tacksam för stödet. Även om de alltid försöker klara allt på egen hand, är detta en stor hjälp. Det har gått länge sedan den senaste bebisen föddes, och allt måste köpas igen, vilket avsevärt påverkar familjens ekonomiska situation. ”- Vi är säkra på att sakerna som ges till barnet, som kommer att födas i mars, kommer att vara mycket användbara och bekväma. Tack så mycket !”

En annan familj som Vaggan kunnat hjälpa skickar ett STORT tack för vagnen. Det finns akuta behov hos familjen, så det fanns inga pengar kvar till en ny barnvagn. ”- Det var en stor glädje och överraskning när vi fick en så vacker och utmärkt barnvagn.När de använt vagnen klart lämnas den tillbaka till Hjälpmedelscentralen som kan ge den till en ny familj som behöver den.

Tusen tack till vår generösa givare. Alla gåvor är till stor användning och glädje för många familjer som annars inte haft möjlighet att tillgodose sitt barns behov på ett så bra sätt.

Från gammalt till nytt!

År 2002 inledde Vaggan sitt arbete på Lopselis barnhem i Kaunas Litauen. På barnhemmet fanns då ca 120 barn med olika funktionsförändringar men även helt friska barn. I samhället hade man stora problem med att barn övergavs. Mer än 3000 barn per år övergavs av olika anledningar i Litauen vid denna tidpunkt.

Under åren som gått har Vaggan stöttat Lopselis med allt från att betala el och värme till att skänka avancerad medicinsk utrustning.

Så småningom har antalet inlagda barn minskat eftersom föräldrar i större utsträckning kan ha sina barn hemma eftersom dom fått utbildning och tekniska hjälpmedel.

2011 blev Lopselis nationellt habiliterings och rehabiliteringscenter. Det betydde att alla barn som behövde någon form av hjälp för att kunna leva ett så normalt liv som möjligt passerade Lopselis. Under åren som gått har Vaggan stått för utbildningskostnader med mera. Hjälpmedel har kommit från vår hjälpmedelscentral i Riga.

2021 påbörjades byggnationen av det nya Lopselis nu på Universitetssjukhusets tomt. Vaggan har inte bidragit till själva byggnationen men bidrar med utrustning i olika former. Svenska företag skänker begagnade och nya kontorsmöbler. En skola som skulle läggas ner skänkte ett komplett undervisningsrum med bord, stolar whiteboard mm.


Gamla Lopselis. Enligt vad vi hört blir det troligtvis nu flyktingförläggning för Ukrainska flyktingar.


Byggarbetsplatsen för nya Lopselis.


Bilden är arkitektens bild. Det vita huset är nya Lopselis som ligger kopplat till det bruna huset som är det vanliga barnsjukhuset.


Ritningar av nya Lopselis.

 

Julklappar till Ukraina 2022

Även i år blev det julklappsutdelningen och vi hade julklappar även till barn i och från Ukraina.

Bilderna visar julklappar till flyktingbarn från Ukraina i ett läger i Lettland samt julklappar till några barn på ett barnhem i Kiev.

❤️ Tusen tack till alla er som stödjer Vaggan och hjälper oss att hjälpa! Det är tack vare er vi kan sprida lite glädje mitt i det svåra.

Ukraina – stora behov av hjälpmedel

Efter sista leveransen, innan kriget bröt ut, hörde vi inget på ett tag. Men efter några månader blev vi kontaktade av personal från Ukrainas Militärsjukhus i Kiev som önskade sig rullstolar, rullatorer och kryckor.

Nu kunde inga lastbilar hämta och lämna utan det gick bara att köra med små snabba bilar.

Bild 1, toppbilden, visar huvudingången till Militärsjukhuset i Kiev. Härifrån körs hjälpmedel och sjukvårdsutrustning ut till mindre sjukhus när fronten.

Bild 2. Överläkaren på sjukhuset i Kiev.

Bild 3. Transportchefen vid den senaste transporten.

Bild 4. En liten del av lagret på militärsjukhuset.

Bild 5. Två sjuksköterskor som ser till att materialet fördelas till de olika sjukhusen vid fronten.

Hjälpmedel till Ukraina

Redan långt före utbrottet av kriget i Ukraina fick vi en förfrågan från om vi kunde skänka hjälpmedel till Ukraina.

Vi skänkte det överskott vi hade mot ett avtal att inga hjälpmedel fick säljas utan endast skänkas.

Bild 1 och 2 visar de sista lasten som gick innan kriget började för ett år sedan.

Bild 3 och 4 visar lagret på hjälpmedelscentralen i Kiev.

Återanvändning – en viktig del av vårt arbete

Återanvändning är en viktig del av Vaggans arbete och det gör att våra hjälpmedel från Hjälpmedelscentralen kan återanvändas om och om igen.

Ett datasystem som vi fått av Microsoft i början av arbetet med Hjälpmedelscentralen gör att vi kan följa varje rullstol, rullator och säng som vi skänker (lånar ut)  till en brukare.

Barnen växer (ur) och när vi får hjälpmedlet i retur på grund av att brukaren inte längre behöver det, renoveras hjälpmedlet för att kunna återanvändas. Till och med små billiga saker renoveras för återanvändning.

Bilden visar Modris, teknik chef, som förstärker ett sele.