Nyheter


Vaggan värmer

Ägaren av den fastighet som inrymmer hjälpmedelscentralen i Riga, samt ytterligare några små företag,  kontaktade oss och meddelade att gaspriserna för uppvärmning av fastigheten blivit så höga att man inte kunde tillhandahålla värme under vinterhalvåret.

Vi erbjöd oss att betala 10 % mer under perioden än vad vi betalade innan men det ansågs inte räcka. Vi hade också kontakt med de övriga företagen för att se om vi kunde göra något gemensamt men det gav inget resultat. Slutresultatet blev att det bestämdes att man skulle installera värmepumpar. I Vaggans fall tre stycken till en kostnad av ca 65.000 sek som hyresvärden tyckte att vi skulle betala. Frågan blev då hur mycket hyran skulle sänkas. Det hela slutade i att det bestämdes att vi betalade 50% och hyresvärden 50% av kostnaden för värmepumparna. Vi överförde pengar snabbt och redan efter tre dagar var den första pumpen installerad.

🙏 Ett stort tack till den av våra sponsorer som täckte denna extra kostnad för Vaggan!

Så här ser det ut på vår hjälpmedelscentral i Riga just nu!

På en genomsnittsdag hanterar man ca 10 kunder som kommer på besök för utprovning och eventuell anpassning av hjälpmedel.

Toms som teknisk chef håller dessutom föreläsningar och utbildar studenter i allt som har med hjälpmedel att göra.

Per telefon följer man varje dag upp utlånade hjälpmedel för att höra om dom fungera och att de används. Vi tar tillbaka utlånade hjälpmedel och renoverar dem så att en ny behövande kan få hjälpmedlet.

När det gäller Riga carecenter har vi öppet dygnet runt. Förutom det som händer på vår hjälpmedelscentral servar vi sjukhus över hela landet, sociala carecenters, vårdcentraler, specialskolor, förskolor. Ca 65% av alla hjälpmedel stannar i Riga. Vi servar också det största sjukhuset i Lettland som har ett stort behov av hjälpmedel.

En grupp som tillkommit är de ukrainska flyktingar som kommit till både Lettland och Litauen. Alla har inte kunnat ta med sig sina hjälpmedel under flykten utan behöver få låna av oss. Tack vare våra givare i Sverige har vi emellanåt extra många av något t.ex. rullstolar. Där samarbetar vi med en Ukrainsk organisation som sprider dessa saker inom sitt land.

Vid pennan
Lasse

Vaggans hjälpmedel till Ukraina

Under många åt har vi skänkt överskott av hjälpmedel till Ukraina.

Sedan kriget började har vi inte hört från Ukraina på ett par månader. Därför blev vi glada när vi fick förfrågan om vi kunde avvara hjälpmedel till dem. För någon dag sedan kom en lastbil med flera män för att hämta det vi kunde avvara. Att de kom så många berodde på att man inte lastar och lossar vid kaj utan allt måste lyftas för hand.

På bilderna ser du tre män varav den i mitten är vår tekniskt ansvarige, Modris, på vår hjälpmedelscentral i Riga. Vidare lossning i Kiev samt en bild från deras lager. Vi ber alltid om bilder från där man lagrar det man fått.

Organisationen som hämtade heter ”Universe of God” med adress Tiblisi lane 4-10 i Kyiv.

Lossning av hjälpmedel i Kiev

Bild från lagret i Kiev

Balticums första rullstolsgunga

Tack vare ett habiliteringscenter i Sverige som skall flytta, och inte kan ta med sig allt, har Vaggan fått en rullstolsgunga.

Vad vi vet finns ingen sådan gunga varken i Litauen eller Lettland. Gungan kommer att placeras vid det största barnhemmet i Riga där den kommer att vara till stor glädje för många barn som aldrig förut har fått gunga. 🙂

Ett superstort TACK till den generösa givaren!!

Hjälpmedelscentralen i Riga utbildar studenter

Tom Berants som är chef för vår hjälpmedelscentral i Riga har fått i uppdrag av Universitet i Riga att utbilda studenter. Studenterna, som går på omvårdnadslinjen, ska få lära sig om allt som har med hjälpmedel att göra.

Detta ger en liten intäkt till hjälpmedelscentralen.

Hjälpmedel till flyktingar från Ukraina

Det händer mycket i vår omvärld just nu och på ett mycket litet hörn har Vaggan blivit inblandad.

Vår hjälpmedelscentral i Riga ( SPP ) har fått en förfrågan från Välfärdsministeriet i Lettland samt från Riga kommun och de större hjälporganisationerna i Lettland om dom kan hjälpa till med flyktingarnas behov av hjälpmedel. Den lettiska staten har inte den kapaciteten.

Självklart har man sagt ja! Eftersom vi inte säljer något utan skänker alla hjälpmedel utan kostnad har man skrivit ett avtal med ovanstående parter där man får betalt för utfört arbete.

Vaggan har också försäkrat SPP att det finns tillgång till extra pengar för eventuella inköp som behöver göras t ex vid anpassningar.

Man hjälper både barn och äldre och man är mycket glada att man kan hjälpa till.

Vill du hjälpa till så tar Vaggan tacksamt emot bidrag. Ditt bidrag hjälper oss att hjälpa.

Läs mer på Donera sidan vilket sätt som passar dig bäst, eller skanna QR-koden och ge 100 kr eller ändra till valfritt belopp.

Vaggan hjälper flykting från Ukraina

Flyktingar från Ukraina strömmar över gränserna till våra Baltiska länder.

Vi har fått en värmande videomeddelande från denna dam som flytt från Ukraina. På vägen till Lettland gick hennes gamla rullstol sönder. Vi försökte hjälpa till med service men rullstolen var i väldigt dåligt skick och gick inte att laga så hon fick en ny från Vaggans Hjälpmedelscentral.

Av glädjen att döma är den nya rullstolen en mycket smidigare rullstol än den gamla. Detta hade inte varit möjligt utan Vaggans hjälp!

Tack alla ni som stödjer Vaggan och hjälper oss att hjälpa!

 

Klicka på bilden eller denna länk för att se videoklippet

Julklappsutdelning i Riga 2021

Glädjen var stor vid julklappsutdelningen i Riga. Ett stort tack till alla er som bidrog med donationer så vi kunde köpa nya fina julklappar.

Klicka på bilden för större bild.