Nyheter


Vaggan behöver din hjälp!

De närmaste tre helgerna fram till jul kommer vi att ha Nalleinsamlingar tillsammans med CityCon i 4 1046910745336181jpg1jpg(1).jpgköpcentrum i Stockholm:

Kista Galleria, Liljeholmen, Tumba Centrum & Jakobsbergs Centrum.

Vi behöver din hjälp med att stå med bössa och dela ut foldrar för Vaggan, mellan 11-16 lördag och söndag.

Hör av dig till pia.bolinder@vaggan.se

Ballongmagi i Riga

Stort tack till VH Assistans och Ballongmagi som under 2 intensiva dagar underhöll barnen på barnhemmen i Riga med ballonger, tårta, godis och presenter. Ballongmagi tillverkade den ena mer fantasifulla kreationen av ballonger än den andra till barnens förtjusning.

ballongriga1s(1).jpg
ballongriga2s(1).jpg
ballongriga3s(1).jpg
ballongriga4s(1).jpg

Färg & Konstterapiseminariet 25-26 april i Vilnius

Under 2 intensiva dagar hölls sju olika seminarium för personal från fyra olika barnhem i Vilnius. Syftet med seminariet vara att entusiasmera personalen i sina roller som handledare.

Barnen utvecklar sin identitet och självkänsla genom det fria skapandet och det poängterades att man inte alltid behöver förstå eller tolka det som barn skapar. Deltagarna fick också med sig redskap för att själva kunna som pedagog lära barnen att skapa fritt.

Vaggan har tidigare haft liknande seminarier på Barnhemmen i Riga & Kaunas, men denna gång riktades seminariet till andra barnhem i Litauen.

Stort tack till Tommy Dahl på ColArt som har skänkt materialet till hela seminariet och till Lars Borenius ansvarig konstpedagog inom Vaggan.

fkvilnius1(1).jpg
fkvilnius2(1).jpg

 

Uppföljningsseminarium efter besök på Friluftsskolorna i Stockholm

Bilder från ett uppföljningsseminarium efter att personal besökt Friluftsförskolorna i Stockholm i maj. På detta seminarium var det 33 deltagare från tre olika anläggningar. Vårdgivare, socialarbetare, sjuksköterskor, terapeuter och lärare. Vesma Priedite berättade om de upplevelser och erfarenheter hon fått när hon tillsammans med fem kollegor besökte Friluftförskolorna. Man diskuterade vad man kunde överföra till verksamheten i Riga. Vaggan stod för alla kostnader i samband med resan och detta seminarium.

img20130619132647sm(1).jpg
img20130619143450sm(1).jpg
img20130619142351sm(1).jpg
img20130619142413sm(1).jpg

Steg 1 utbildning hur man följer barns utveckling med Kuno Beller tabell

Den svenska stiftelsen Vaggan gjorde det möjligt för Vesma Priedite, Dace Medne, Liga Vanaga att besöka ett seminarium i Berlin med titeln “ Steg 1 utbildning i hur man följer barns utveckling med Kuno Beller tabell ” mellan den 29 maj och 1 juni. Under kursen har vi fått kunskaper om hur man använder ipsative bedömning av barns arbete. Denna översyn är en differentierad syn på barnet, vårdgivaren lära känna varje barns utveckling bättre. Det var diskussioner och grupparbeten samt praktiskt arbete i att bedöma barn med denna tabell som grund. Vi fick i läxa att , tills i november, att bedöma några av barnen på våra anläggningar för att visa att vi förstått. En ide som vi fick var att försöka få en bredare bild av barnets utveckling än vad vi har idag.

Vi vill tacka Insamlingstiftelsen Vaggan som gjort det möjligt för oss att följa den senaste utveckling inom olika områden när det gäller funktionshindrade barns utveckling!

Konferans Baltic Child Meurology Assocition i Kaunas Lithauen, 28 maj – 29 maj 2013

Vaggan gjorde det möjligt för Dr Lolita Cibule, och Dr.paed. Dace Medne att besöka den 12:e Konferansen Baltic Child Meurology Assocition i Kaunas Lithauen mellan den 28 maj – 29 maj och workshopen där “ Autism: utmaning och möjligheter “som hölls på Lopselis i Kaunas. Workshopen gick igenom det senaste när det gäller rehabelitering av barn med autistiska störningar, hyperaktivitet och andra neurologiska störningar. Deltagandet gav många nya ideer om hur arbetet med barnen skulle kunna utvecklas.

Besök till Stockholm och Friluftförskolorna

I maj åkte 6 personer från Regerings myndighet Social Care center “ Riga” i Lettland till Stockholm för att i tre dagar besöka Frilufts Förskolorna. Dom fick besöka några dagisar och tillbringade hela dagar utomhus med barnen iakttagande aktiviteter, lärarnas jobb med mera. Dom blev inspirerade av vad de såg – den övergripande iden, öppna och nöjda barn, proffsig och intresserad personal, bra organisation, hälsosamma omgivningar. De var också mycket tacksamma för gästfriheten. Många av ideerna kommer att användas ( och används i vissa fall redan ) vid Childrens Social Centers i Riga! Hemskt mycket tack till Frilufts Förskolorna och Vaggan!

197sm(1).jpgfriskolorna2(1).jpg

Färgen flödar

I samarbete med Colart och Lars Borenius har de första utbildningarna i färgterapi genomförts i Lithauen. Colart stod som vanligt för allt material och Lars för de konstnärliga tankarna. Sedan tidigare har samma sak genomförts i Riga.

Ny huvudsponsor!

Eftersom Vaggan projektet hela tiden växer och kostnaderna ökar behövde vi ytterligare en huvudsponsor. Våra huvudsponsorer står för Vaggan alla administrativa kostnader. Du vet väl att alla som jobbar med Vaggan jobbar helt idellt. Vi är tacksamma för att AB Gullringsbo Egendomar valt att stötta vårt arbete. Klicka på länken och läs mer på huvudsponsorsidan.

Hjälpmedelspartner

När Vaggan bara var ett projekt som fanns i Lithauen fick vi de hjälpmedel vi behövde via Hjälpmedel Stockholm. I och med att vi öppnade i Riga och fick ytterligare fyrahundra barn med funktionshinder som vi skall hjälpa behövdes med hjälpmedel. Vi är mycket tacksamma att Sodexo också valt att stötta Vaggan. Klicka på länken och läs mer om Sodexo på vår partnersida.

Barnläkare och sjukgymnast från Astrid Lindgrens Barnsjukhus besökte Riga

Under en dag hölls ett seminarium på Vaggans barnhem i Riga. Dels en föreläsning men också hands on som synns av bilderna. Besöket var mycket uppskattat. Så här skrev man från barnemmet till Vaggan:

On January 11 in the State social care center Riga branch Plavnieki we had professional workshop ” Pediatric Habilitation in Sweden ” with Sintija Kolbjer and Cecilia Lidbeck from Astrid Lindgren Children’s hospital in Stockholm. Sintija Kolbjer is nourologist and Cecilia Lidbeck is physiotherapist. There were 19 participants – doctors, therapists, nurses, special teachers who work with children in the social care center in Riga.

One part of the workshop was dedicated to two lectures about the multiprofessional team work in habilitation and about the National cerebral palsy monitoring system in Sweden.

The other part was more practical – Sintija and Cecilia consulted children who are placed in our care center and require habilitation. Advices were really useful for our specialists.

kursi ar sintiju 043(2).jpg

kursi ar sintiju 052(2).jpg

kursi ar sintiju 046(2).jpg

kursi ar sintiju 028(2).jpg

 

Julklappar till barnen i Kaunas och Riga

” Alla barn på barnhemmen i Kaunas och Riga har fått julklappar. Även barnen på barnsjukhuset i Kaunas har fått en julklapp. Vi vill framföra ett stort tack till de av Vaggans sponsorer som bidragit med klapparna. Ett speciellt tack till Microsoft och Hewlett Packard för den stora mängd klappar de bidrog med.”

Kaunas

kaunas (1)(2).jpg
kaunas (3)(2).jpg
kaunas(3).jpg

Riga

riga (1)(2).jpg
riga (2)(2).jpg
riga(3).jpg

Julkalas i Riga

Tack vare Vaggan fick personalen i Riga ett riktigt julkalas!

picture 188(2).jpg
picture 138(2).jpg
picture 046(2).jpg