Nyheter


Sydsvenskt initiativ till design av filantropiska &ekologiska barnkläder

Som tidigare nämnts har Vaggan inlett ett samarbete med Dresstwice som öppnade sin internetbutik den 27 september 2010. Det unika är att för varje plagg du köper från Dresstwice så doneras det samma eller motsvarande belopp till välgörenhet.
Dresstwice kollektionen kan ses på mässan ” Varning för barn” i Malmö mellan den 6:e – 7:e  november. Temat för mässkampanjen är ” Omtanke inför julen – Dubbla glädjen” Varje köp under mässan genererar ett julklapps plagg till Vaggan och vaccin till barn via UNICEF. Resultatet av kampanjen redovisas på www.dresstwice.se den 8:e november.

Uppbyggnad av hjälpmedelscentralen

Tillsammans med Hjälpmedel Stockholm håller vi på och bygger upp hjälpmedelscentralen på barnhemmet. Målet är att det skall finnas en fungerande enhet i drift i början på nästa år. På behovslistan hittar du en lista över de verktyg som behövs för att kunna laga och anpassa hjälpmedlen. Kanske kan du bidra med något? Om inte kan du skänka en slant. Märk din inbetalning verktyg!
Under invigningen av habiliteringscentret träffade vi representanter från en nybildad föräldrarförening för handikappade barn i Litauen. Vi håller på och förhandlar fram ett samarbete så att inte bara de barn som passerar barnhemmets habilitering och rehabilitering skall få hjälpmedel utan även barn som  redan finns ute i samhället.

Vaggan sponsor på Underbara barn mässan!

Besök vår sponsor Dresstwice på mässan Underbara barn på Älvsjömässan i Stockholm och lär dig mer om detta unika projekt. För varje plagg de säljer får Vaggans barnhem motsvarande. Dresstwice stöder även Bris. Du kan också läsa mer om Dresstwice på deras hemsida www.dresstwice.se. Mässan Underbara barn pågår mellan den 8 och 10 oktober. Fakta om mässan hittar du på www.underbarabarn.com

Invigning av habiliteringscentret

I fredags , den 24/ 9, var det invigning av habiliteringscentret. Närvarande var den Litauiska hälsoministern samt flera chefer från universitetssjukhuset.

Från Vaggan var styrelsen på plats samt de flesta av Vaggans sponsorer och några givare. Invigningen betyder att habiliteringshuset är klart men habilitering har bedrivits på Vaggan i flera år. Nu får man mer ändamålsenliga lokaler. Knytningen till Universitetssjukhuset innebär att man nu också får ansvaret för rehabilitering av barn upp till 18 års ålder samt att man får akademisk status på utbildningen av personal för hela Litauen.

Under nästa vecka kommer ett nyhetsbrev som mer i detalj beskriver Fas 2 i Vaggan projektet.

Om bygget av Habiliteringscentret

Habiliteringscentret är, som vi tidigare berättat, färdigt och de första seminarierna har hållits för personal från hela Litauen. Även småbarnshuset är klart.

Nu började också en renovering och ombyggnad av huvudbyggnaden för att ge mer plats till behandlingsrum för logopeder, fysioterapeuter osv. Det behövdes eftersom ca 600 barn med funktionshinder får behandling här varje år. Denna byggnation blev klar i maj 2010.

Nu kan du använda ditt Visa eller MasterCard kort föt att bidra till Vaggan!

Sedan en tid har det varit möjligt att köpa Konstvärk eller smycken på Vaggans sajt med sitt Visa eller MatsreCard kort. Från och med nu kan du även skänka en slant. Under Bidragsgivare finns en länk som leder dig igenom proceduren. Betalfunktionen har möjliggjorts tackvare betalväxeln DIBS, Handelsbanken och mest jobb har vår webbyrå Rodeopark lagt ner. Alla har jobbat gratis med denna del.Tack till er alla!

Så testa länken och skänk en valfri summa som hjälper Vaggan att komma närmare målet med att bygga upp ett fungerande habiliteringscenter och så småningom en hjälpmedelscentral i Litauen.

Vaggans insamling av pengar bygger på iden att alla gåvor från såväl privatpersoner som företag ograverat skall gå till projektet. Detta är möjligt tackvare de huvudsponsorer som Vaggan har. Dessa står för Vaggans alla administrativa kostnader. Du kan se vilka de är under Partners.

Nu finns Vaggan på Facebook.

Sedan en tid finns en stödgrupp på Facebook. Vill du vara med klickar du på denna länk
www.facebook.com/group.php?v=wall&gid=98134666539

Som en av dom som jobbar med Vaggan tycker jag att det är dålig fart i den här gruppen. Låt oss tillsammans diskutera hur vi kan hjälpas åt att utnyttja den möjlighet till kontakter som Facebook ger, till att hjälpa barnhemmet att överleva i det svåra ekonomiska läget som råder.

Fas två.

Från och med 2010 går, som nämnts i nyhetsbrevet, Vaggan projektet in i nästa planerade fas. Själva utbildningscentrat är färdigtbyggt och de första seminarierna har redan hållits i lokalerna. I dessa lokaler skall det utbildas habiliteringspersonal för hela Litauen samt föräldrar som vill ta hem sina handikappade barn. Denna del behöver framför allt pengar till att kunna bjuda in experter från andra länder. Inom den Nordiska sjukvården finns ett stort intresse för att hjälpa till med utbildningen.

För att få habiliteringsdelen att fungera krävs tekniska hjälpmedel till barnen. Tackvare att Hjälpmedelscentral Syd i Stockholm ställer upp får Vaggan begagnade hjälpmedel som vi transporterar till Kaunas. Målet är ett bygga upp en hjälpmedelscentral på barnhemmet eller i dess omedelbara närhet. Just nu bromsas denna del av projektet på grund av Litauens dåliga ekonomi. Vaggan kan inte ensamt bära de kostnader som uppbyggnaden och driften skulle komma att kosta utan idag tillhandahåller vi de hjälpmedel vi får utan exakt anpassning till respektive barn. Det är ändå så att en icke perfekt anpassad rullstol är bättre än ingen alls.

Driften av barnhemmet är den tredje delen. Ingen har väl undgått att de Baltiska ländernas ekonomi är i dåligt skick. För barnhemmet har det inneburit att man tvingats sänka personalens löner. Dessutom har den totala budgeten sänkts med motsvarande 1 miljon svenska kronor. Detta innebär att när man betalt löner och drift så fattas det fortfarande pengar till mat, el, värme osv.

Ett sätt att bidra till Vaggan är att skänka sådant som finns på behovslistan på vår sajt www.vaggan.se ett annat att skänka en slant via vårt plusgiro 902000-9 eller bankgiro 902-0009. Man kan även bli autogirogivare. Blankett finns på sajten.

Vaggan inleder samarbete med Dresstwice.

En ny filantropisk rörelse

Dresstwice är ett nätbaserat klädföretag som huvudsakligen säljer barnkläder till åldrarna 0-6 år, men även erbjuder en begränsad vuxenkollektion. Kläderna är gjorda av ekologiska material och tillverkade under garanterat etiska förhållanden.

Unikt för Dresstwice är att för varje klädesplagg som du köper från Dresstwice, så doneras ett identiskt plagg, eller dess inköpskostnad, till välgörenhet. Följaktligen: du dubblar glädjen!

Grundaren, Kerstin Mühlow, är en svensk entreprenör som arbetar för att skapa en filantropisk mode trend, och på så sätt bidra till alla våras önskan: en bättre värld, och en ljusare framtid.

Beställ gärna vårt nyhetsbrev och läs mer på Dresstwice.com