Vaggans historia
Varje år övergavs många barn i Litauen och Lettland, somliga redan som spädbarn, andra efter några år.
En av anledningarna var att många av barnen hade medfödda funktionsnedsättningar, och familjerna saknade de resurser de behövde för att ha sitt barn hemma. Det saknades pengar, hjälpmedel och kunskap.
När Vaggan började sitt arbete i Kaunas var vårt och Audrones mål att inga barn skulle behöva leva på barnhem.
Insamlingsstiftelsen Vaggan startades av tidningen Dagens Medicin. Audrone Prasauskiene, en välrenommerad barnneurolog med ett internationellt kontaktnät, tog kontakt med tidningen Dagens Medicin för att be om hjälp med situationen för barn med funktionsnedsättning i Litauen. Dåvarande chefredaktören, Per Gunnar Holmgren träffade Audrone och beslöt att Dagens medicin skulle starta ett projekt för att utveckla habiliteringen i de Baltiska länderna. Projektet döptes till Vaggan eftersom barnhemmet heter Lopselis vilket på litauiska betyder just Vaggan.
Under många år har Vaggan tillsammans med våra sponsorer och samarbetspartners samlat in pengar, hjälpmedel och allt annat som kan tänkas behövas. Vi har utbildat vårdpersonal och föräldrar, gett stöd till barn både på barnhem och hemma så att de kan få ett liv med så hög livskvalité som möjligt.
Om Vaggan i Litauen
Vaggans arbete startade mycket tack vare Audrone Prasauskiene, en välrenommerad barnneurolog med ett internationellt kontaktnät. Hon trotsade såväl ekonomiska problem som fördomar, och tog som sitt kall att förbättra levnadsvillkoren för barnen på barnhemmet Lopselis. Med hjälp av de pengar som privatpersoner och företag i Sverige bidrog med, kunde ett stort förändringsarbete påbörjas.
Om Vaggan i Lettland
I Lettland har en stor del av vårt arbete bestått av uppbyggnaden av Hjälpmedelscentralen i Riga. Hjälpmedelscentralen tillhandahåller hjälpmedel för hela Lettland samt idag går även en stor del av vårt överskott till Ukraina. På hjälpmedelscentralen ses allt som kommer in över av en tekniker. Sedan provas hjälpmedlet ut med hjälp av vår arbetsterapeut för optimal anpassning till respektive person.
Behovslista
I vår behovlista ser du vilka behov som är störst behov just nu. Tyvärr kan vi inte hantera t.ex. ett par skor, två leksaker osv. Det måste vara i lite större mängd. Om du vill skänka något så är vårt tips att starta en insamling bland dina grannar och vänner. Behovet är stort!
Är ni en grupp så kommer någon från oss gärna och berättar om Vaggan som är ett helt unikt projekt. Kontakta oss gärna på info@vaggan.se