Om Vaggan i Lettland
När vi fått igång en fungerande verksamhet på barnhemmet Lopselis i Litauen, gick vi vidare till Lettland 2011. Precis som i Litauen föregicks verksamheten av ett stort antal möten med myndigheter och chefer inom det sociala området för att säkerställa Vaggans insats.
Här valde vi en annan väg då det inte fanns någon önskan att bygga upp en avancerad habiliteringsverksamhet. Behovet var dock i grunden det samma som i Litauen. Men det kommer att ta ett tag. Vi hoppas kunna överföra kunskap från Litauen till Lettland.
Vaggans arbete i Riga startar
I oktober 2011 besökte vi det statliga barnhemmet Plavnieki I Riga. På barnhemmet bodde ca 300 barn varav ca 200 med olika funktionsnedsättningar. Barnen hade placerats på barnhemmet av de sociala myndigheterna, polisen eller direkt från sjukhusen. Många av barnen hade CP-skador orsakade av föräldrarnas alkohol- och drogproblem. Arbetslösheten och problemet med droger resulterade även i olika former av misshandel mot barn, ibland så svåra att barnen fick hjärnskador och hamnade på barnhem.
Vi inledde ett samarbete med socialdistrikt Riga som har gett resultat. Även här har synen på barn med funktionsvariationer förändrats. Flera av barnhemmen har stängts och de barnhem som finns kvar har ett färre antal barn. Många har kunnat flytta hem till sina föräldrar eller till en fosterfamilj med kompetens att ta hand om ett barn med funktionsvariationer.
Hjälpmedelscentralen
Det var extra svårt för familjer med barn som hade en funktionsnedsättning. Det var upp till två års kö för att få till exempel en rullstol eller protes. Även om utrustning fanns så måste man vänta. Det var heller inte säkert att det blev rätt typ då det saknades kunskap.
Här ville Vaggan hjälpa till genom att skänka hjälpmedel och utbilda personal. De lettiska reglerna säger att det är staten som ska bekosta sådant men enligt lagen går det att ta emot utrustning som en gåva.
Vi träffade några unga arbets- och fysioterapeuter och har tillsammans med dem byggt upp en hjälpmedelscentral i Lettland som täcker 70% av landets behov. Den täcker barnhem, sjukhus, sociala mottagningar, hälsocenter, specialskolor, förskolor med mer över hela Lettland. Kvaliteten på specialisternas arbete och kunskap om tekniska hjälpmedel har ökat. Innan Vaggan kom hade många hjälpmedel inte ens setts i Lettland tidigare.
Vår förhoppning är att den även kommer att kunna samarbeta med Lopselis i Kaunas.
Idag skickar den lettiska statliga hjälpmedelscentralen många behövande till SPP då man inte kan leverera det som behövs och inte heller har personal för anpassning. På SPP i Riga finns idag mer än 600 tekniska hjälpmedel, t ex sängar, rullstolar, rullatorer, hissar, ramper med mera. Detta hade staten aldrig haft råd att köpa in. På grund av det indirekta inflytandet från Vaggan och SPPs verksamhet har staten förstått att tillhandahållandet av tekniska hjälpmedel måste bli bättre. Det finns fortfarande många problem, men det finns ingen sådan stagnation och stelhet som tidigare. Förhandlingar pågår med Socialdepartementet om att SPP skall bli en del av den nationella hjälpmedelsverksamheten. Vi hoppas få till ett avtal inom den närmaste framtiden.
Hjälpmedelscentralen får bidrag från Vaggan. Målet är att de skall var oberoende den 1/1 2027.
Som vanligt får behövande hjälpmedel gratis! För avancerade hjälpmedel t ex en elrullstol som behöver regelbunden service betalar en användare en servicekostnad alltid anpassad till användarens ekonomiska situation.
Sen tidigare pågår följande aktiviteter på SPP:
- de har sökt pengar från en statlig digitaliseringsfond för ett online projekt som skall nå hela Baltikum.
- de håller på att bygga en onlineshop som skall sälja “tillbehör” alltså produkter som kan underlätta livet för den som har en funktionsnedsättning.
- utifrån onlineshoppen kommer man också att bidra med utbildning av såväl användare som yrkespersonal.
- de har startat samarbeten med andra organisationer som till exempel ramptillverkare samt en organisation som forskar och utvecklar hjälpmedel för palliativ vård i hemmet.
- Toms som är arbetsterapeut utbildar studenter på Universitet i Riga. Ingen annanstans har unga specialister (läkarstuderande) möjlighet att öva på tekniska hjälpmedel på en sådan nivå, särskilt barnhjälpmedel. Toms ingår också i Vaggans styrelse.
- Utbildningsresor till Sverige för barnhemspersonal. Vaggan har öppnat många möjligheter för specialistvård i Lettland. Mycket utrustning har också gott till barnhemmen.
- de har pratat med staden RIGA om att få bygga upp och underhålla ett lager av hjälpmedel för stadens skolor (lika som redan görs på Rigas Internationella flygplats).
- verksamheten bidrar till en minskad belastning på den palliativa vården.
Brist på hjälpmedel för barn
Under en tid har man saknat vissa hjälpmedel för barn. En av anledningarna har varit en svensk lag om att hjälpmedelscentraler i Sverige inte får skänka hjälpmedel inköpta med skattepengar. De som kommit till sitt bäst före datum ska förstöras trots att produkten i de flesta fall kan fungera i många år till. Då behoven av hjälpmedel är stora så fortsätter Vaggan att arbeta för en öppning i denna fråga.
Nya mål – ett habiliteringscenter
Målet i Lettland är nu att bygga upp ett habiliteringscenter i Riga. För en tid sedan skrev Vaggan ett avtal med välfärdsministeriet i Lettland som ska hjälpa till att utveckla detta. Men det är några år kvar innan det är på plats.
Ukraina
Redan före kriget skänkte Vaggan hjälpmedel till Centralsjukhuset i Kiev. Numera kommer de från Kiev och hämtar när vi har överskott av framför allt rullstolar, rullatorer, kryckor med mera. Hittills i år 2024 har vi skickat fyra omgångar.
Mycket har hänt under dessa 20+ år. Läs mer i vår broschyr som berättar om vad Vaggan har åstadkommit tack vare eldsjälar, medarbetare, partners, sponsorer och alla ni som varit med och hjälpt Vaggan att hjälpa.