Om Vaggan
När Vaggan började sin verksamhet år 2003 övergavs många barn i Litauen och Lettland, somliga redan som spädbarn, andra efter några år.
En av anledningarna var att många av barnen hade medfödda funktionsnedsättningar, och familjerna saknade resurser för att ha sitt barn hemma. Det saknades pengar, hjälpmedel och kunskap.
Insamlingsstiftelsen Vaggan startades av tidningen Dagens Medicin. Audrone Prasauskiene, en välrenommerad barnneurolog med ett internationellt kontaktnät, tog kontakt med tidningen Dagens Medicin för att be om hjälp med situationen för barn med funktionsnedsättning i Litauen. Dåvarande chefredaktören, Per Gunnar Holmgren träffade Audrone och beslöt att Dagens medicin skulle starta ett projekt för att utveckla habiliteringen i de Baltiska länderna. Projektet döptes till Vaggan eftersom barnhemmet heter Lopselis vilket på litauiska betyder just Vaggan.
Under många år har Vaggan tillsammans med våra sponsorer och samarbetspartners samlat in pengar, hjälpmedel och allt annat de kan tänkas behöva. Vi har utbildat vårdpersonal och föräldrar, gett stöd till barn både på barnhem och hemma så att de kan få ett liv med så hög livskvalité som möjligt.
Först och främst har det behövts det pengar. Under Bidragsgivare kan du läsa om hur du kan hjälpa till med detta unika projekt.
Om du själv inte har möjlighet att bidra kanske du känner personer eller företag som kan. Hjälp oss gärna genom att förmedla en kontakt. Du når oss alltid på info@vaggan.se.
Om Vaggan i Litauen
Vaggans arbete startade mycket tack vare Audrone Prasauskiene, en välrenommerad barnneurolog med ett internationellt kontaktnät. Hon trotsade såväl ekonomiska problem som fördomar, och tog som sitt kall att förbättra levnadsvillkoren för barnen på barnhemmet Lopselis. Med hjälp av de pengar som privatpersoner och företag i Sverige bidrog med, kunde ett stort förändringsarbete påbörjas. Idag ser verkligheten helt annorlunda ut för barn med funktionsnedsättning.
Om Vaggan i Lettland
Efter att ha fått igång vårt arbete i Litauen ville vi hjälpa även i Lettland. Här valde vi en annan väg då det inte fanns någon önskan att bygga upp en avancerad habiliteringsverksamhet. Behovet var dock i grunden det samma som i Litauen. Vi hoppas kunna överföra kunskap från Litauen till Lettland.
Tillsammans med några unga arbets- och fysioterapeuter i Riga har vi byggt upp en hjälpmedelscentral som idag täcker 70% av landets behov av hjälpmedel och som förhoppningsvis kommer att samarbeta även med Lopselis i Kaunas.
Behovslista
Behoven är många och stora och vi försöker hjälpa på alla sätt vi kan. Vi har svårare att hantera enstaka saker men fråga oss gärna om du har ett lite större parti av något som du tror skulle passa vår verksamhet.
I vår behovslista ser du vad vi är i störst behov av just nu.